Toen Drift Festival Blawan uitnodigde om een week lang in Willem Twee studios te mogen experimenteren, hoefde hij daar geen twee keer over na te denken. De studios in Den Bosch staan namelijk vol met zeldzame en obscure apparatuur. Naast synths uit de jaren ‘70, ‘80 en ‘90, vind je hier ook een selectie aan meetapparatuur uit de jaren ‘50 en ‘60 die voor hele andere doeleinden gebouwd is dan om muziek mee te maken. Door de unieke frequenties kunnen deze machines geluiden produceren waar de gemiddelde synth alleen maar van kan dromen.

Britse industriële techno koning en gear fanatiekeling Blawan heeft in dit walhalla materiaal verzameld voor zijn exclusieve performance tijdens het Drift Festival Openingsconcert.

Wij spraken Blawan over het Drift Artist-in-Residence project, hoe hij de machines van Willem Twee heeft getemd en over wat hij van plan is tijdens het Openingsconcert.

 

Als het temmen van een beest

Blawan vertelt dat hij Willem Twee studios al kende door een interview met Albert van Abbe. Toen Drift Festival hem benaderde stemde hij dan ook zonder twijfel direct in. “De studio is spectaculair. Omdat de machines niet per se gemaakt zijn om muziek mee te maken kan je ze gebruiken om abstracte ritmes mee te creëren. En daar ben ik enorm in geïnteresseerd. Als je bijvoorbeeld een keyboard gebruikt is het type muziek dat je maakt al vastgesteld. Maar wat hier gebeurt is zo abstract, dat je altijd iets zal horen dat je nog nooit eerder hebt gehoord. Ik ben een gear-nerd.”

Blawan had geen idee waaraan hij was begonnen. “Je kan hier geen traditionele melodieën gebruiken. Je kan dus niet verwachten dat je gestructureerde muziek zal creëren. Je verzamelt vooral source material om later te gebruiken. Alles is ontzettend willekeurig. Je moet je door de machines mee laten voeren naar iets gestoords. De ritmes die uit de machines komen klinken heel erg industrieel en verwrongen. Dit klinkt vast als een nachtmerrie voor sommige mensen, haha. Ik zie het juist als een uitdaging om het beest te temmen. De machines zien er bijna monsterlijk uit.” Perfect voor een artiest als Blawan, dus.

 

De eerste generatie van elektronica

Blawan verbaast zich over hoe technisch gekwalificeerd de engineers van Willem Twee studios zijn. “Ze komen echt van een andere planeet. Ik vond het zo vet om van hun kennis te kunnen proeven. Ze weten alles en zijn heel open minded. Het voelde alsof ik weer naar school ging - op een goede manier.” Blawan zegt zelfs dat het resultaat van zijn Artist-in-Residence zelfs als een samenwerking voelde met mede-oprichter Hans.

Ook de kwaliteit van de machines vindt Blawan ongekend. “De machines hier zijn 70 jaar oud maar in perfecte staat. Ze zijn veel stabieler dan gear dat nu geproduceerd wordt. Technisch gezien is het dus ook logisch om gebruik van deze machines te maken - de eerste generatie van elektronica.”

 

Het Drift Festival Openingsconcert

Voor het Drift Festival Openingsconcert blijft Blawan bewust weg van zijn eigen karakteristieke geluid. “Ik wil het geluid van deze plek zo objectief als ik kan representeren - zo puur en obscuur mogelijk. Deze studio heeft een specifiek geluid. Het klinkt echt als de jaren ‘50.” Het is precies deze industriële sfeer die Blawan wil vangen in zijn performance. “De kleur van de machines, het metaal, de knoppen. Zo moet het voelen. ”

Blawan moet het materiaal wel enigszins bewerken. “Anders klinkt het als chaos. Willem Twee studios is niet om tracks te bouwen, maar om te experimenteren. Daarom heb ik nooit langer dan vijf minuten hetzelfde gedaan. Ik heb uren aan materiaal verzameld. Chaotisch, abstract, interessant. Sonisch gezien is het het beste materiaal waar ik op kon hopen. Ik zou makkelijk een album kunnen maken.” Dit materiaal perst hij op een stuk of twintig vinylplaten - ja, Blawan heeft een eigen vinyl cutter in zijn studio - waarmee hij tijdens zijn Drift performance een live improvisatie geeft met vijf draaitafels. “Dit is de puurste vorm om de geluiden van de machines weer te geven.”

 

Het Drift Festival Openingsconcert vindt 7 juni plaats in Concertgebouw de Vereeninging. Met een Drift Weekend Ticket heb je gratis toegang. Losse tickets voor het concert kosten10 euro per stuk.

Jäger Music doet als partner verslag van het Artist-in-Residence project. Hier lees je meer over de samenwerking tussen Drift Festival en Willem Twee studios. Ook lees je bij ons interviews met British Murder Boys en Jameszoo, die net als Blawan deelnemen aan dit project.

Tekst: Chloë Arkenbout
Beeld: Yannick van de Wijngaert